Az idő jelentősége

Ha van valami, amire oda kell figyelni a betegsége alatt, az az idő. Nem lehet kellően hangsúlyozni, hogy a rák esetében az időnek mekkora a jelentősége.

A legfontosabb mérföldkövek:

  • Az első figyelmeztető jelek és a vizsgálatok, illetve a diagnózis közti idő.
  • A diagnózis és a műtét közti idő.
  • A műtét és a sugár- vagy gyógyszeres kezelések közti idő.
  • Két sugár- vagy kemoterápiás ciklus közti idő.
  • A rendszeres kontroll vizsgálatok közti idő.

A legtöbb daganat napról napra növekszik és terjed. Persze ezeknek a folyamatoknak a gyorsasága daganatfajtánként változik, de általában 2-3 hónap már jelentősnek számít. Általában fiatalabb életkorban a rák is „fiatalosabb“, ezért gyorsabban terjed, ezzel szemben idősebb korban a rák növekedése általában jelentősen lelassul. Minél később távolítják el a daganatot, annál nagyobb az esélye, hogy áttétet adjon, illetve ha már van áttét, akkor az tovább terjedjen. Akkor is, ha még nem biztos abban, hogy milyen kezeléseket szeretne elfogadni, próbálja meg minél gyorsabban megtervezni a kezelések stratégiáját.

Ha úgy érzi, túl sokat kell várni egy műtétre vagy egy vizsgálatra, akkor azt ne hagyja! Próbáljon a lehető legrövidebb idő alatt keresni egy onkológust, aki segít Önnek megszervezni a kezelések megkezdését. Általában a műtét az első és legfontosabb kezelési mód, ezért a lehető legrövidebb időn belül szerezzen időpontot. A műtétig terjedő időszakban mindig eldöntheti, ha másik orvost, onkológust szeretne választani, beszerezhet egy második szakvéleményt a gyógyszeres kezelésekről, vagy megszervezheti a következő kezelést a lehető legkorábbi időpontra. Ha a műtét például egy CT vizsgálat miatt csúszna, akkor próbáljon meg korábbi időpontot kérni és magyarázza el a személyzet részére, hogy az Ön betegsége nem teszi lehetővé azt, hogy heteket várjon egy vizsgálatra.

Minden kórházban van betegjogi képviselő, akinek a kötelessége, hogy a betegeket ért igazságtalanság ellen fellépjen. A daganatos betegek indokolatlan megvárakoztatása elfogadhatatlan! A betegjogi képviselők mellett a daganatos betegeket megsegítő civil szervezetek, sőt, a háziorvosa vagy az onkológusa is segíthet Önnek. Ne féljen segítséget kérni bárkitől, akit ismer és úgy gondolja, hogy segíthet Önnek.

Az időnek a gyógyszeres kezelések és a kemoterápia esetében is nagy jelentősége van, hiszen ezeket a kezeléseket rendszerint ún. ciklusokban alkalmazzák. Két ciklus között meghatározott időnek kell eltelnie, mert a kezelés ekkor a leghatékonyabb. A szervezetnek regenerálódnia kell, ehhez pedig az életminőséget kell fenntartani és a lehető legtöbb energiával kell rendelkezzék.

Az idővel függ össze az integratív és komplementer készítmények szedésének a jelentősége. A megfelelő készítményeket már a diagnózis pillanatában elkezdheti szedni és az alatt az idő alatt, amíg vár egy műtétre vagy a kezelések megkezdésére, ezek a hatóanyagok támadásba veszik a daganatot és támogatják az immunrendszerét. A kezelések alatt pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy az Ön életminősége jó maradhasson, így az orvosok által előírt ütemben csinálhatja végig a kemoterápiát vagy a sugárkezelést, a műtét utáni lábadozás pedig felgyorsul. A kiegészítő készítmények szerepéről és jelentőségéről a későbbiekben részletesen is szó lesz.

(Illusztráció: Wassily Kandinsky: Bizonyos körökben, részlet)