A 6 legfontosabb immunerősítő gyógygomba

Agaricus (mandulagomba)

Az Agaricus Blazei Murill a brazil esőerdőből származik. Ez a saprophyta gomba Brazíliában és Peruban őshonos, így régi időkből eredő magyar neve nincs. Mégis, mivel íze a mandulára emlékeztet, mandula gombának nevezik. Magas páratartalmú, meleg, szellős helyen szaporodik, húsa ropogós. Ez a gombafajta egy vízben oldódó poliszacharidot (cukrokból álló makromolekula), béta-glükánt tartalmaz, immunerősítő hatását ennek a vegyületnek köszönheti. Az Agaricus blazei murill tartalmaz legmagasabb koncentrációban hatásos poliszacharidokat, ezért számít az egyik leghatékonyabb gombának. Bár a kutatások csak az 1960-as években fedezték fel, rövid idő alatt az egyik legfontosabb gomba lett. A kutatások az erős rákellenes hatását, cukorbetegségre gyakorolt hatását, antiallergén, immunerősítő hatását vizsgálják.

Cordyceps (hernyógomba)

A hernyógomba nem növényi alapú aljzatokon, hanem 3-5000 méter magasan, a Himaláján és a Tibeti-fennsíkon, a föld alatti hernyók lárváin élősködik, amit a föld alatt támad meg. A gomba kínai fordítása: „télen hernyó, nyáron növény“, amely arra utal,
hogy a föld alatt lévő hernyók bábjából tavasszal egy 10-15 cm hosszú gomba nő ki a füves talajon. Ez egy igen ritka és értékes gombafajta.
A hernyógomba orvosi célú felhasználása Tibetből ered. A hagyományos kínai gyógyításban egy nagyra becsült, igen fontos gyógygomba, amely yin-erősítő és yang-támogató hatással bír, hiszen egyszerre állat és növény. Tudományos vizsgálatok igazolták a mitokondriális ATP termelésben játszott szerepét, amely az általános immunerősítő hatásokon túl növelte a sejtek energiaellátását.
Hagyományosan a vese és a tüdők működésének erősítésére használják. Természetes afrodiziákumként, fáradtság letörésére és daganatos betegségek kezelésében alkalmazzák. A hernyógombára 1993-ban figyelt fel a nyugati világ, miután három kínai versenyző (Wang Junxia, Qu Yunxia, Zhang Linli) egy bajnokságon belül három világrekordot is megdöntött, miközben illegális doppingszereket nem mutattak ki a vérükből, az edzőjük elmondása szerint a sportolók hernyógombát szedtek. A hernyógomba
iránti kereslet megugrása miatt 2004-ben a tibeti GDP 8.5%-át adta a hernyógomba termesztéséből befolyó bevétel.

Hericium (süngomba)

A Hericium évszázadokon át az egyik legnépszerűbb gomba a hagyományos kínai orvoslásban, mivel az emberi test és lélek szabályozására képes. Az öreg fák sebein élő gombafajta nagy becsben áll Ázsiában az íze miatt is.

Maitake (bokrosgomba)

Magyar nevén bokrosgomba, mely a zsemlegombafélék családjába tartozik. A bokrosgomba ehető, kellemes illatú és ízű, húsa puha, fehér, rostos. Ez a ritka gomba júniustól októberig lelhető fel élő tölgy és gesztenyefák tövében. Japán neve maitake, azaz táncoló gomba. A legenda szerint, amikor Japánban rábukkantak a Maitake gombára, örömtáncot lejtettek (japánul a maitake szó táncoló gombát jelent). Egészen az 1980-as évekig, a gombát csak az erdőkben lehetett megtalálni, amely elsősorban tölgyfák tövénél nőtt. A Maitake gomba akár egyméteresre is megnő, így a gomba akár 20 kilós is lehet. Ezért Japánban a gombák királyának is szokták nevezni. Az egyik legnépszerűbb ehető gomba, értékes élettani hatásait folyamatosan kutatják.

Reishi (pecsétviaszgomba, Ganoderma-gomba)

A vörösbarna színű pecsétviaszgomba vagy lakkostapló (kalapját és tönkjét vastag lakk réteg borítja)az egyik legszebb gomba, mely a Föld szinte bármely részén megtalálható. Föld alatti fadarabokon és korhadt fatönkön élő gyökérélősködő. Már az ősi gyógyászatból ismert sokoldalú jótékony hatása miatt. Különlegességét, sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint kínai nevének jelentése: a halhatatlanság növénye, mágikus növény illetve japán megnevezése: isteni gyógyfű.
A pecsétviaszgomba előkelő helyet tölt be a hagyományos kínai orvoslásban, hiszen több mint kétezer éve alkalmazzák az életerő és a hosszú élet megőrzésében. Óriási szakirodalma és történelme van ennek a gyógygombának, a régi évszázadokban
valódi életelixírként kezelték. A gomba kínai neve azt jelenti, hogy halhatatlanság. Napjainkban a gomba immunerősítő és széleskörű rákellenes hatásai állnak a kutatások központjában.

Shitake

A Siitake gombát már 2000 évvel ezelőtt is megemlítették a hagyományos kínai orvoslással foglalkozó írások. Őshazája a Távol-Kelet. Holt faanyagokon él, Európában leginkább bükk-, tölgy- és gesztenyefán. Általánosan elterjedt magyar neve nincs, de felmerült az illatos fagomba elnevezés. Vörösbarna színű, fehér húsú kalapos gomba, íze a hagymafélékre emlékeztet. Már a Ming dinasztia idején (1368-1644) mint életelixírt tartották számon Kínában. Jelentős kálium- és foszfor-, valamint alacsony nátrium tartalma a keringési betegségek ellen teszi hasznossá.
A gombák királyának is nevezik. Nemcsak a hatásai miatt népszerű, hiszen ez a második legnépszerűbb gomba, amit az emberiség fogyaszt. Az egyik poliszacharidát (lentinán) Japánban a daganatos betegség kiegészítő kezelésében alkalmazzák.