Amit betiltottak, az csak jó lehet…

Az összeesküvés-elméletekhez kapcsolódik az a tévhit, hogy amit betiltottak, az csak jó lehet. Ez emberi pszichológia: amihez nehéz hozzájutni, az kell az embereknek. Gondoljunk csak bele: Magyarországon a hölgyek haja általában barna színű, ezért a legtöbben szőkére szeretnék befesteni, míg a skandináv országokban mindenki szőke, ezért ott sötét hajat szeretnének; Japánban mindenkinek egyenes és fekete haja van, így ott a göndör és a színes a divat.

Ha egy termék be van tiltva, annak általában alapos oka van: veszélyes lehet az egészségre. A B17 vitamin körüli hisztéria egy tipikus példa, amit kifejezetten azzal az üzenettel adnak el a betegeknek, hogy ez egy hatékony szer, amit a gyógyszeripar el akar taposni és ezért van betiltva. A valóság ezzel szemben az, hogy a barackmag vagy az abból kivont laetril szájon át alkalmazva súlyosan mérgező és teljesen hatástalan. A kivonat injekcióban alkalmazva valóban biztató eredményeket mutatott, de egyáltalán nem mindegy, hogy az intravénás alkalmazásra szánt anyag hol készül, illetve milyen betegnek szánják, mert egyes esetekben bizonyítottan hatástalan.

Ugyanakkor az is igaz, hogy az Európai Unió néha túlzottan szigorú a természetes anyagokkal szemben, amikor más országokban évszázadok óta alkalmazott gombákat, zöldségeket vagy gyógynövényeket tiltólistára helyeznek. Ebben biztosan lehet szerepe a gyógyszeriparnak, de az a kijelentés, hogy ha valami be van tiltva, az csak jó lehet, nagy tévedés.

(Illusztráció: Dürer: Ádám és Éva, részlet)