Az integratív módszer

Az első lépés a döntő lépés, különösen egy olyan betegségnél, mint a rák. A korszerű gyógyszerek és a felkészült kórházak csak a kiindulási pont. A világ fejlett országaiban a beteg aktívan részt vehet a kezelésekben, már az első lépésektől. Az orvosi felügyelet mellett alkalmazott gyógyszerek hivatottak betölteni a gyógyítás szerepét, ezzel szemben az integratív és komplementer szerek célja, hogy segítségükkel olyan anyagokat juttassunk a szervezetbe, amelyeket egyáltalán nem, vagy nem megfelelő mennyiségben fogyasztunk, és amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.

Szinte minden ember szed valamilyen kiegészítő készítményt egészsége megőrzése érdekében. Étrend-kiegészítőt, vitamint, immunerősítőt, speciális tápszert. Különösen igaz ez a daganatos betegek esetében, akik a hagyományos kiegészítők mellett széles körben alkalmaznak komplementer és integratív készítményeket is.

Az integratív készítmények a hagyományos kezelésekkel párhuzamosan alkalmazhatók: a sebészi eljárás, a kemoterápia, az immunterápia, az egyéb gyógyszeres kezelések vagy a sugárkezelés kiegészítésére. A komplementer készítmények célja, hogy kiegészítsék mind a hagyományos kezeléseket, mind az integratív készítményeket. Magyarország az egyik úttörője volt annak a – napjainkra elfogadott – gyógyítási filozófiának, amely integrálja a gyógyszereket és az élelmiszereket. Mert egyedül a beteg élete a fontos.

A különböző gyógyszer és nem gyógyszer összetevők kombinációja forradalmi változást eredményezett a daganatos betegségek elleni harcban. A tudósok rájöttek, hogy a kémiai úton szintetizált molekulák mellett a természetes anyagok is fontos szerepet töltenek be a daganatos betegek komplex ellátásában. Nem az a fontos, hogy valami gyógyszer vagy sem, hanem az, hogy a beteg meggyógyuljon.

A hagyományos orvoslás és a természetes kiegészítők összekapcsolása egy forradalmian új stratégia a betegséggel szembeni küzdelemben. Az integratív és komplementer szerek nem „csodaszerek“, és nem a hagyományos kezelések helyett, hanem azok mellett alkalmazhatók! Az integratív termékek megkülönböztető ismérve, hogy rangos tudományos publikációk és több éves klinikai tapasztalatok állnak rendelkezésre.

  • Az integratív rendszer elismeri a hagyományos orvoslást.
  • Az integratív rendszer középpontjában az ember áll.
  • Az integratív módszer a holisztikus megközelítést alkalmazza és fontos a beteggel való beszélgetés.
  • Az integratív módszer hiteles szakemberekre támaszkodik.
  • A tájékoztatás mindig etikus.
  • Az integratív módszerben alkalmazott aktív összetevők rendszere szakmailag megalapozott.
  • Az integratív módszer ciklusokra és rendszerességre épül.
  • Az integratív módszerben alkalmazott készítmények egyszerűen alkalmazhatók.

És mit jelent mindez a számodra? Az integratív módszer egy forradalmian új stratégia a betegség leküzdésében. Az utóbbi évtizedekben óriási eredményeket értek el a rákkutatás terén, aminek köszönhető, hogy a daganatos betegségek gyógyítása ma komplex módon történik. A gyógyító szakma összehangolt csapatmunkájának az eredménye, hogy a daganatos betegek többségét, a cukorbetegekhez hasonló módon, krónikus betegként tudják kezelni. Ezért a legtöbb beteg számára a hétköznapi rutin részét képezi a betegséggel való együttélés. A cukorbetegekhez hasonlóan, oda kell figyeljünk a helyes életmódra, rendszeresen részt kell venni az orvosi ellenőrzéseken, valamit gondoskodni kell a gyógyszerek és egyéb kiegészítő készítmények szedéséről.

Az integratív módszer egy újgenerációs szemléletváltás gyümölcse. Egy eszköz, amivel kézbe vehetjük a saját jövőnk irányítását! Mert a hozzáállásunk döntő módon képes befolyásolni saját egészségünk jövőjét!

(Illusztráció: Wassily Kandinsky: Körbe, részlet)