A csodálatos Tabebuia

A Tabebua egy örökzöld fa, világos rózsaszínű virágokkal. Az élet fájának is nevezik. Közel száz alfaj ismeretes, de ezek közül csak néhány tartalmaz magas minőségű hatóanyagot, ezért csak a rendkívül felkészült és tapasztalt szakemberek tudják megmondani a különbséget.

A Dél-amerikai indiánok már több mint ezer éve alkalmazzák a népgyógyászatban a Tabebuiát. A Tabebuia teát ezért az inkák teájának is nevezik. Számtalan jótékony hatással rendelkezik, amelyet a belső kéregből vonnak ki. A Tabebuia gyógynövény nem tartalmaz koffeint, viszont van benne egy sor létfontosságú vitamin és ásványi anyag, így például található benne vas, kalcium, magnézium, mangán, jód, bőr és bárium is.

A Tabebuia előnyei

A Tabebuia kérgéből nyert kivonatot a legkülönfélébb betegségek kezelésére használják, úgy mint artritisz, diabétesz, emésztési zavarok, epe fertőzés, asztma, vagy daganatos betegségek. Egyes szakemberek párhuzamot vonnak a keleti gyógyításban alkalmazott ginzenggel, amely szintén immunerősítő hatású, azzal a fontos különbséggel, hogy a Tabebuia rákellenes hatásaiban megelőzi ázsiai “társát”. A Tabebuia fogyasztása mellett általában nincsenek káros mellékhatások, ezért a hagyományos kezelésekkel párhuzamosan is lehet alkalmazni: a felhasználónak semmilyen veszítenivalója nincsen, viszont számos előnyre tehet szert a kivonat okos alkalmazásával.

A Tabebuiát emésztési problémák népgyógyászati kezelésére is alkalmazzák, mert képes normalizálni a bélműködést. Az alkalmazás során – a népgyógyászati tapasztalatok szerint – a belek kellemesen vagy mérsékelten ellazulnak, amely ezáltal gyakoribb székelést eredményez, viszont nem okoz hasmenést.

A Tabebuiát természetes antibiotikumként alkalmazzák a népgyógyászatban.

A Tabebuiát öregedés ellen is alkalmazzák, mert a kutatások szerint a Tabebuia összetevői megkötik a szabad-gyököket, amely az öregedésben játszik fontos szerepet.

A Tabebuia széles körben ismert mint természetes immunerősítő hatású készítmény, amely – antimikrobiális hatása miatt – csökkenti a fertőzések kockázatát is.

A Tabebuia fogyasztása hozzájárulhat a vér és a csontvelő egészségének a megőrzéséhez. A megnövekedett vörösvérsejtszám támogatja a vér oxigénszállító képességét, amely ezáltal az egész szervezet számára előnyös.

A népgyógyászati tapasztalatok szeirint a Tabebuia csökkenti a megfázás, a nátha, láz, égések, keringési rendellenességek, bőrirritáció, gombás fertőzések, és egyéb fertőzések tüneteit.

A Tabebuiát krónikus betegségek kezelésében is alkalmazzák, mint például lupusz, pszoriázis, vagy Parkinson kór. Újabban a HIV tüneteinek a kezelésében is használják.

A Tabebuiát a különböző gyógyszeres kezelések káros mellékhatásainak kivédésére is alkalmazzák, például szédülés, hányás, vérszegénység vagy hasmenés kivédésére.

Szintén a népgyógyászati tapasztalaton alapul a Tabebuia fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása.

Miközben a Tabebuia kétséget kizáróan veszélyt jelent a káros sejtekre, így a ráksejtekre, a vírusokra, a baktériumokra, a gombákra, az élősködőkre és egyéb mikroorganizmusokra nézve egyaránt, az egészséges sejtek tekintetében ártalmatlan. A Tabebuia alkalmazása mellett tapasztalt mellékhatások elsősorban a hányásra és nagyobb dózis esetében annak vérhígító hatására korlátozódnak. Extrém mennyiségű adagolás mellett hasmenés is előfordulhat. Bizonyos esetekben a méregtelenítési folyamat természetes velejárójaként előfordulhat hányinger vagy hányás is.

Fontos leszögezni, hogy a Tabebuia nagyobb dózisban történő fogyasztását minden esetben beszéljük meg a kezelőorvosunkkal. Az itt közölt állítások elsősorban népgyógyászati tapasztalatokon és szakirodalmi adatokon alapulnak. Fontos megjegyezni, hogy a Tabebuia gyógynövény a legtöbb országban élelmiszerként van forgalomban, azaz nem gyógyszerként, így a jogszabályok értelmében hivatalosan betegséget gyógyító vagy megelőző hatást nem lehet tulajdonítani egy csésze Tabebuia teának.

(Forrás: Nutriplanet)