Az első lépések

A diagnózist követően is tartsd fenn a kétirányú kommunikációt a szeretteiddel, az orvosaiddal és másokkal is! Legyél minél őszintébb a szeretteiddel, fejezzétek ki egymás felé az érzelmeiteket, hogy ebből a pillanatból mindannyian erőt meríthessetek!

Menj elébe a lehetséges fizikai változásoknak!

A diagnózis utáni, de még a kezelések előtti idő a legjobb alkalom arra, hogy megtervezd az életmódodban szükséges esetleges változtatásokat. Erre érdemes most felkészülni, hogy a későbbiekben jobban képes legyél megbirkózni ezzel a feladattal!

Kérdezd meg az orvosodtól, hogy milyen változtatásokat érdemes előre elvégezni! Például, ha a gyógyszerek hajhullást okozhatnak, akkor kérj öltözködési tanácsokat, válassz egy hozzád illő parókát, hogy minél kényelmesebben érezd magad!

A különböző civil szervezetek önkéntesei szívesen segítenek az életmóddal kapcsolatos tanácsokban!

Fontold meg, hogyan befolyásolhatják a kezelések a hétköznapi tevékenységedet! Kérdezd meg orvosod, számíthatsz-e arra, hogy továbbra is a szokásos rutin szerint tervezheted-e meg az időbeosztásodat, hiszen előfordulhat, hogy több időt fogsz tölteni kórházban, vagy gyakrabban kell orvosi vizsgálatokra járnod!

Élj egészségesen!

Az egészséges életmód és táplálkozás javíthatja a szervezeted energiaszintjét!

Táplálkozz egészségesen, változatosan és pihenj sokat, hogy a kezelésekkel együtt járó stresszt és fáradtságot a szervezeted fel tudja dolgozni!

A testmozgás és kellemes elfoglaltság is sokat segíthet! A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik valamilyen testmozgást végeznek a kezelések során, nem csak jobban tudnak megbirkózni a mellékhatásokkal, de jobban is élnek.

Fogadd el a szeretteid és a barátaid segítségét!

Gyakran a barátok és a család is segítségére lehet a hétköznapi ügyintézésben, elkísérhetnek a kezelésekre, segítségedre lehetnek a főzésben és a házimunkában!

Mindig fogadd el a segítséget azoktól, akik törődnek veled és ezzel is hozzájárulnak a gyógyulásodhoz!

Arra is gondolj, hogy a hozzád közel állók nem szorulnak-e lelki támogatásra, hiszen a rák az egész család közös ügye!

Mindig fogadd el a szomszédok, a barátok és az ismerősök támogatását is!

Tekintsd át a célokat és prioritásokat!

Határozd meg, mi az igazán fontos az életében! Ez a betegség az összes emberi kapcsolatot érinti, viszont a kommunikáció segíthet csökkenteni a betegséggel együttjáró szorongást.

Olyan elfoglaltságot válassz, amely a legfontosabb a számodra!

Osszd meg gondolataidat és érzéseidet a szeretteiddel!

Próbáld meg fenntartani a megszokott életviteled!

Igyekezz fenntartani az eddig megszokott életmódodat, de legyél kész a változtatásra, ha szükséges!

Az elején mindig csak a következő napra koncentrálj! Kövesd ezt az egyszerű stratégiát és így könnyebben veheted az akadályokat!

Fontold meg, hogy a diagnózis milyen hatással lesz a pénzügyeidre!

A rák diagnózisának eredményeként sok váratlan kiadás merülhet fel. A terápia során előfordulhat, hogy több időt leszel távol a munkahelyedtől, vagy hosszabb ideig az otthonodtól.

Tekintsd át a gyógyszerek, orvostechnikai eszközök, kiegészítő készítmények, vagy az utazásra fordítandó többletkiadásokat!

Beszélj más emberekkel a rákról!

Vannak, akik úgy érzik, hogy nem tudják őszintén megbeszélni minden problémájukat azokkal az emberekkel, akik nem tapasztalták meg személyesen is ezt a betegséget.

Kérj segítséget és beszélj olyan emberekkel, akik már voltak olyan élethelyzetben, mint te. Kérdezd őket tapasztalataikról, hogy mire számíthatsz a kezelések alatt!

Lehet, hogy van olyan barátod vagy családtagod, aki érintett a betegségben!

A különböző civil szervezetek segíthetnek abban, hogy hol tudsz csatlakozni egy betegklubhoz!

Küzdj a megbélyegzés ellen!

Sajnos még mindig létezik néhány rossz beidegződés a rákkal kapcsolatban. Vannak, akik azt hiszik, hogy a rák fertőző betegség. (Természetesen nem az.) Előfordulhat, hogy a munkatársaid kételkednek majd abban, hogy a munkádat jól fogod-e ezután végezni. S lesznek olyanok is, akik pedig félni fognak szóba hozni ezt a témát.

Döntsd el és határozd meg, hogyan fogod kezelni mások viselkedését!

Emlékeztesd a barátait, hogy bár a rák egy ijesztően hangzó valami, ez már az életed része, ezért nem szabad, hogy tabu téma legyen köztetek!

Fejleszd ki a saját stratégiádat a megküzdéssel kapcsolatban!

Ahogy minden ember kezelése személyre szabott, így a betegséggel való megküzdési stratégia is az. Érdemes tehát kipróbálni az alábbi ötleteket:

Gyakorolj relaxációs technikákat!

Őszintén oszd meg az érzéseid a családoddal, a barátaiddal, vagy a lelki tanácsadóddal!

Készíts naplót, hogy segítsen összerendezni a gondolataid!

Amikor egy nehéz döntés elé kerülsz, sorold fel az egyes választások előnyeit és hátrányait!

Találd meg a lelki támogatáshoz szükséges forrásokat!

Hagyj időt önmagadnak, hogy néha egyedül lehess!

Amennyire csak lehetséges, próbáld megtartani a munkádat és a szabadidős tevékenységeidet!

Az az illető (vagy az az elfoglaltság), aki (amely) korábban képes volt arra, hogy megvigasztaljon téged a nehéz időkben, az valószínűleg most is segíthet, hogy enyhítse a gondjaid! Egy közeli barát, egy jó lelkész vagy a kedvenc tevékenységed megfelelő feltöltődést adhat számodra!

(Illusztráció: Wassily Kandinsky: Sárga-piros-kék, részlet)