Tanácsok a kemoterápia idejére

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a praktikus tanácsokat, amelyek segíthetnek neked felkészülni a kemoterápiás kezelésekre, illetve segíthetnek abban, hogy a kezelések mellékhatásai mérsékeltebben jelentkezzenek. Minden mindennel összefügg, ezért érdemes összehangolni az életmódbeli változásokat és a táplálkozást. Fontos, hogy amennyire csak lehet, tegyél meg mindent azért, hogy a közérzeted a lehető legjobb legyen!

Életmódbeli változtatások

Aludj sokat, jól és mélyen! Próbálj meg minél többet pihenni, különösen a kemoterápia elején! Ha van hozzá erőd, lehetőleg próbálj meg minden nap a szabadban sétálni!

Moss fogat a kezelés előtt, mert a kemoterápia felsértheti a száj nyálkahártyáját! Naponta 4-5 alakalommal célszerű óvatosan megmosni a fogakat és megfelelő szájvízzel öblögetni.

Még a kezelések előtt szerezz be egy, a stílusodhoz illő parókát! A kemoterápia egyik leglátványosabb mellékhatása a hajhullás. Magyarországon a paróka vásárlást a társadalombiztosítás is finanszírozza.

A kemoterápia kiszáríthatja a bőrt, illetve az ajkakat, ezért célszerű semleges hidratáló testápolót és szőlőzsírt beszerezni.

A kemoterápia miatt a bőrőd sápadtabb lehet a szokásosnál, ezért különösen hölgyek részére előnyös lehet bronzosító smink alkalmazása. Fontos, hogy mindig magabiztosnak érezd magad! Bizonyos kemoterápia (Taxotere) elszínezheti a körmöket, ezért érdemes azokat a kezelések kezdetekor sötét színűre festeni.

A kemoterápia alatt viselj kellemes, puha és kényelmes öltözetet!

Táplálkozás

Táplálkozz egészségesen, és próbálj ki olyan recepteket, amelyeket daganatos betegeknek írtak! Az étrendedbe illessz sok káposztát! A megfelelő táplálkozással felerősítjük a szervezetünket, amely így jobban viseli a kemoterápiával együtt járó megterheléseket is.

Érdemes kiegészíteni a kemoterápiát erre a célra szánt vitaminokkal, nyomelemekkel vagy különleges táplálkozási célú élelmiszerekkel! A kezelőorvosoddal mindig beszéld meg ezeknek a szereknek a szedését! Magyarországon több olyan speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer is elérhető, amely kifejezetten daganatos betegek kezeléseinek, például a kemoterápia kiegészítésére is szolgál. Bizonyos gyógynövények, vagy gyógygombák is segíthetnek az immunrendszer támogatásában, vagy a kemoterápiás kezelések mellékhatásainak csökkentésében.

Igyál sok vizet és zöld teát! A folyadékbevitel kettős célt szolgál. Egyfelől segíti a szervezetet a méregtelenítésben, másfelől a hidratáltság csökkenti a hányást.

A kemoterápia hatással lehet az ízlelőbimbókra, ezért érdemes ilyenkor valamilyen jeges ételt fogyasztani. A pálcikás színes-vizes jégkrémek például tökéletesek erre a célra.

Ha van időd, érdemes préselt leveket fogyasztani, mert a házilag préselt zöldség és gyümölcslevekkel nagyon sok értékes tápanyagot juttathatsz a szervezetedbe.

Mit ne?

Kerüld a hormon-tartalmú ételeket, lehetőség szerint ne fogyassz tejet, tojást és húsokat, kivéve garantáltan hormon-mentes, sovány szárnyasokat és halakat! Szintén kerüld az édes, olajban sült, vagy zsíros ételeket!

A kemoterápia alatt kerüld az antioxidánsok nagymértékű bevitelét! Ennek egyszerű magyarázata, hogy a daganatellenes gyógyszerek hatásmechanizmusa oxidáló, azaz ha egyszerre antioxidánst is szedünk, akkor azzal éppen a gyógyszer hatásfokát csökkentjük. Tehát kemoterápia alatt a napi C-vitamin bevitel ne haladja meg az 1000 mg-ot és kerüld a vörös-fekete-bogyós gyümölcsök, vagy a citrusok fogyasztását!

Hányás ellen

A gyömbér az egyik legjobb hányás-elleni étel. Fogyaszd frissen, ízesítsd vele az ételeidet, fogyaszd nyersen, vagy teaként!

Az étel, amit elfogyasztassz ne legyen túl forró és kerüld az intenzív szagokat! Evés után várj fél órát, mielőtt több folyadékot iszol! Hűtött, sima (nem rostos) italokat igyál! Az ételt alaposan rágd meg és lassabban egyél, vagy igyál, mint ahogy szoktál! Evés után ülj le egy kényelmes fotelba és pihenj egy picit!

Jégkocka, vagy mentolos cukorka szopogatása is segíthet.

Próbáld meg elterelni a figyelmét a betegségről, beszélgess másokkal, nézz tévét, vagy hallgass zenét!

Kemoterápia után

A kemoterápiás ciklus befejezése után célszerű a szervezetet méregteleníteni. Erre a célra nyers céklalé és a máriatövis termése a két legjobb természetes anyag. A máriatövisben található szilimarin az egyik leghatékonyabb anyag a máj méregtelenítésére.

Az antioxidánsok fogyasztása kemoterápia után már megengedett, sőt, ilyenkor kifejezetten előnyös.

Amennyiben szeretnél a hagyományos kezelések mellett más alternatív terápiát is alkalmazni, azt a kemoterápia utánra időzítsd!

 (Illusztráció: Raffaello: Maddalena Doni, részlet)