Tudj meg többet a kemoterápiáról és a célzott gyógyszerekről!

A legtöbb ember félelme a kemoterápiával szemben nem alaptalan. A kemoterápiás szerek erős anyagok, amelyek minden gyorsan növekvő sejtet elpusztítanak, ami az útjukba kerül. Mivel vannak gyorsan növekvő egészséges sejtek is, ezért a kemoterápia ezeket is károsítja. És ez okozza a nem kívánt melléhatásokat. De előfordul olyan is, hogy valakinél egyáltalán nem jelentkeznek a mellékhatások.

Mielőtt bővebben is beszélnénk a kemoterápiás szerekről és a célzott terápiás gyógyszerekről, szeretnénk megjegyezni egy fontos információt. Az orvostudomány nagyon gyorsan fejlődik, éppen ezért az elérhető gyógyszerek is egyre hatékonyabbak és egyre kevesebb mellékhatással kell számolni. Ma már nagyon sok olyan ráktípus van, amit teljes mértékben meg tudnak gyógyítani. Vagy ha mégis, akkor kiváló gyógyszerek vannak, amelyek segítenek kivédeni és enyhíteni a kemoterápia mellékhatásait.

Bízunk benne, hogy ez rövid összefoglaló is megerősít téged abban, hogy lehetőségeid szerint mindig elfogadd a kemoterápiát. A gyógyszereket a te érdekedben adják, ezért mindig teljes bizalommal fordulj az orvosodhoz ebben a kérdésben!

Hála, tisztelet és köszönet illeti az onkológiáért és az onkológiában dolgozókat, – onkológusokat, sebészeket, sugárterapeutákat, diagnosztikában dolgozókat, laborokban dolgozókat, ápolókat és a szociális munkásokat, valamint a kutatók és gyógyszergyártókat – akik megfeszített munkát végeznek azért, hogy a betegek meggyógyuljanak.

Mi a kemoterápia?

A rákgyógyításba több, mint 100 féle kemoterápiás szert alkalmaznak. Ezeket a szereket önállóan, vagy egymással kombinálva alkalmazzák. A kemoterápiás szerek nagyon különbözőek abban a tekintetben, hogy mi a kémiai összetételük, vagy mennyire hatékonyak az egyes ráktípusokban.

A kemoterápiás szerek így, vagy úgy a sejtképződés időpontjában támadnak. A rákos sejtek gyorsabban képződnek, mint az egészséges sejtek: ezt a tulajdonságot veszik célpontba a kemoterápiás szerek. Ennek sajnos az a velejárója, hogy az egészséges sejtek is károsodnak a kemoterápia által, amely mellékhatásokban jelentkezik. Az onkológus feladata kiválasztani a megfelelő kemoterápiás dózist, és megtalálni az optimális egyensúlyt a rákos sejtek elpusztítása és az egészséges sejtek megkímélése között.
Hatásuk alapján a daganatterápiás szerek két fő csoportba sorolhatók: a citotoxikus szerek el is pusztítják a tumorsejteket, míg a citosztatikus szerek csak megakadályozzák a sejtek további szaporodását, de közvetlenül nem pusztítják el a sejtet. A kemoterápiás gyógyszerek citotoxikusak, ugyanakkor gyakran hivatkoznak rájuk összefoglalóan citosztatikumokként.

Célzott kezelések

Az orvostudomány fejlődésével egyre többet tudunk a ráksejtek működésről. Mitől növekednek és mitől maradnak életben, így ezek alapján olyan célzott kezeléseket fejlesztettek ki, amelyek ezeket a folyamatokat célozzák. Az ún. célzott kezeléseket is kemoterápiának szokták hívni. Az ilyen anyagok hatásmechanizmusa az egészséges és a rákos sejtek közti különbségek célbavételén alapul és ezért az ilyen kezelések alkalmazása mellett sokkal kevesebb mellékhatás jelentkezik. Számos esetben a hagyományos kemoterápiát kombinálják a célzott kezeléssel.

A célzott hatóanyagokat általában kétféle csoportba sorolják. Az „-imab“ végződésű anyagok nagyobb antitestek, amelyek a ráksejtek jól meghatározott részénél támadnak (pl. rituximab). Ezeket biológiai anyagoknak is nevezik, mert az előállításukhoz élő sejteket használnak. A másik csoportba kis molekulák tartoznak, amelyeket „-ib“ végződéssel neveznek el (pl. imatinib).

A célzott kezeléseket a hatásmechanizmusok alapján is lehet csoportosítani. Itt csak a leggyakoribbakat soroljuk fel, mert nagyon sokféle ilyen molekula létezik és folyamatosan jelennek meg újabb gyógyszerek ezen a területen.

Jelátvivő gátlók

A szervezetünkben lévő sejtek attól függően nőnek, hogy milyen kémiai jeleket kapnak a környezetüktől. Ezeket a jeleket fehérjék közvetítik a sejt irányítóközpontja felé és ők mondják meg, hogy a sejt pontosan mit csináljon. A ráksejtekben ezek a jelek „bekapcsolt“ állapotban maradtak és arra utasítják a sejtet, hogy folyamatosan növekedjék. Egyes ilyen célzott gyógyszerek gátolják azokat a fehérjéket, amelyek azt utasítanák a rákos sejtnek, hogy növekedjék. Ezzel egyes esetekben kordában tartható a daganat, de nem minden esetben. Az ilyen szereket, például a HER2 gátlókat, más kezelésekkel, például kemoterápiával szokták együtt alkalmazni.

Angiogenezis gátlók

Az angiogenezis az a folyamat, aminek az eredményeként új erek jönnek létre. Ez egy természetes folyamat a szervezetünkben, hiszen a testünk csak akkor tud növekedni, hogy megfelelő érhálózatot építsen ki. Még felnőtt korban is nagyon fontos a megfelelően működő érhálózat, hiszen például a sebgyógyulásban és a sejtek kijavításában játszik szerepet.

Ugyanez a folyamat teszi lehetővé azt, hogy a daganatok is növekedni tudjanak. A daganatok saját érhálózata teszi lehetővé azt, hogy a vérből tápanyagokhoz jusson. Az ún. angiogenezis gátlók megakadályozzák, hogy a daganat saját érhálózatot fejlesszen, ami nagymértékben korlátozza a növekedési képességeit.

Apoptózist okozó gyógyszerek

Az apopotózis, vagy más néven programozott sejthalál az egészséges sejtek cserélődésének természetes folyamata. A ráksejtek éppen abban különböznek az egészséges sejtektől, hogy nem képesek maguktól elpusztulni, azaz nem képesek apoptózisra. Bizonyos célzott gyógyszerek képesek arra, hogy a ráksejt fehérjéit megváltoztassák és programozott sejthalált idézzenek elő.

Immunterápiás gyógyszerek

Az immunrendszer védi a szervezetünket a fertőzésektől, de a rákos sejtektől csak egy bizonyos szintig képes megvédeni. Egyes anyagok az immunrendszert támogatják a ráksejtek ellen, más anyagok viszont célzott terápiaként működnek. Ilyen anyagok az ún. ellenőrzőpont-gátlók. Az ellenőrző pontok azt a célt szolgálják, hogy az immunrendszer felismerje az egészséges sejteket és azok ellen ne indítson támadást. Bizonyos ráksejtek visszaélnek ezzel és olyan ellenőrző pontokat használnak, amivel megtévesztik az immunrendszert és úgy állatják be magukat, mintha egészséges sejtek lennének. Bizonyos célzott anyagok ezeket az ellenőrző pontokat támadják meg.

Mérgező anyagok bejuttatása a rákos sejtekbe

Bizonyos fehérjék képesek felismerni a rákos sejteket és bejutni azok belsejébe. Az ilyen fehérjékhez hozzákapcsolt mérgező anyagokat így ezek a fehérjék képesek bejuttatni a rákos sejt belsejébe és ezzel csak a rákos sejteket kell megmérgezni, az egészséges sejteket nem.